4 / 5

Impactul cresterii TVA asupra economiei

Pentru schimbarile legislative in cazul impozitelor indirecte, se cosntata o divergenta majora intre masuri si efectele reale constatate in practica.

“Conform raportului ANAF cresterea TVA cu 47 de puncte procentuale a dus la un impact pozitiv asupra veniturilor bugetare in luna august a anului 2010. Totusi, acest impact e de scurta durata, pentru ca la nivel macroeconomic se constata o scadere a veniturilor populatiei si astfel scaderea veniturilor bugetare din impozitul pe venit. Aceasta crestere nu poate fi absorbita in totalitate in economie ea situandu-se partial in pretul produselor. Tot la nivel macroeconomic a scazut puterea de cumparare a populatiei”, a declarat Daniel Anghel (foto), partener, impozite si taxe indirecte, PricewaterhouseCoopers (PwC).

In general, statele care au optat pentru o fiscalitate excesiva au ajuns sa recupereze anevoios pe termen lung si, de asemenea, s-a constatat o contractie economica la nivelul PIB.

La nivel ramurilor industriale cresterea TVA a fost resimtita la costurile cu prefinantarea, in special la investiile noi. TVA majorata a insemnat, de asemenea, inchiderea unor activitati in domeniul transporturilor, distributiei, iar in alte sectoare clientii au devenit mai reticenti. Si domeniul bancar a inregistrat costuri suplimentare, ceea ce a sporit astfel costul finantarii pentru agentii economici.

Odata cu cresterea TVA , au sporit si preturile accizabile, cu implicatii privind amplificarea evaziuni fiscale in domeniul produselor accizabile, pentru ca, in practica, majorarea oricarei taxe conduce la cresterea economiei subterane si a evaziunii fiscale.

Solutiile propuse de reprezentantul PwC pentru combaterea activitatii de evaziune fiscala vizeaza modalitati de crestere a gradului de conformare voluntara, aplicarea in practica a metodelor moderne de control (control electronic), introducerea grupului de TVA si in cazul contribuabililor mici si mijlocii, rambursarea de TVA cu control ulterior si reducerea cotei TVa la produsele agroalimentare.

In concluzie, fiscalitatea excesiva poate functiona ca un bumerang - pe termen scurt poate aduce mai multe venituri la bugetul de stat, dar pe termen lung poate avea efecte reale negative asupra economiei, concluzioneaza Daniel Anghel.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri