3 / 4

Radu Craciun, Eureko: Lipsa capitalului isi va pune amprenta pe mediul economic

Criza si turbulentele din economie au atins, in mod inevitabil, si sistemul de pensii private din Romania, care abia incerca sa faca primii pasi spre maturizare. Mediul economic dificil si plin de schimbari din ultimii doi ani a afectat si activitatea Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP), povesteste Radu Craciun (foto), directorul de investitii al companiei.

„Pe de o parte am fost influentati din prisma cresterii numarului de participanti neplatitori si scaderii contributiilor ca urmare a ajustarilor salariale. In aceeasi categorie a evolutiilor negative poate fi inclusa si decizia guvernului de a intarzia cu un an cresterea preocentului din salariu brut virat in contul participarii la Pilonul II. Al doilea tip de influenta a fost asupra strategiei de investitii pentru fondul de pensii. Volatilitatea mare a pietelor, alternanta stirilor pozitive si a celor negative, surprizele au adus un plus de stres si risc in procesul de investire cu succes a activelor aflate in administrarea noastra”, explica Craciun.

Directorul de investitii al Eureko Pensii considera ca cel mai dificil moment prin care a trecut in acesti doi ani a fost cel in care Guvernul a analizat posibilitatea de a se micsora contributiile la Pilonul II de la 2,5% la 0,5%.

“O astfel de decizie punea in discutie viabilitatea intregii afaceri. Intr-un astfel de moment trebuie sa iei decizii foarte dificile si cu impact pe termen lung, dilema fiind daca este un moment sa iesi din afacere ca sa iti minimizezi pierderile sau este un moment prielnic ca sa iti cumperi ieftin concurentii?”, considera el.

Craciun mai spune ca lipsa si costul ridicat al capitalului vor fi principalii factori care isi vor pune amprenta pe mediul economic in urmatoarea perioada.

“Bancile sunt prea putin dornice sa reia creditarea in acest moment si arata acest lucru prin dobanzile mari pe care le cer. BNR pare sa nu realizeze ca politica pe care a avut-o in ultimii 10-15 ani - de franare a consumului si creditarii excesive in scopul tinerii sub control a inflatiei - nu mai are nici o justificare acum. Politica fiscala ramane impredictibila datorita incertitudinilor legate de succesul aplicarii masurilor planificate, fapt ce complica si mai mult activitatea companiilor si orice plan de redresare”, conchide Radu Craciun.


Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri