2 / 4

Instabilitatea fiscala, mai grava decat numarul mare de plati de impozite

Impredictibilitatea sistemului fiscal din Romania ii sperie pe oamenii de afaceri si pe investitorii straini mai mult decat faptul ca au de platit multe taxe si acest lucru le ocupa mult timp.

"Predictibilitatea unui sistem fiscal e un aspect important la care se uita oamenii de afaceri. Din pacate, in Romania am vazut schimbari de natura fiscala implementate peste noapte. Este o iluzie sa credem ca nivelul taxelor sau regulile de aplicare nu se schimba, dar este foarte important cum sunt prezentate aceste schimbari si cum sunt implementate", afirma Peter de Ruiter.

Guvernul a decis in iunie 2010 majorare cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, incepand cu data de 1 iulie 2010, perturband activitatea tuturor agentilor economici.

Oamenii de afaceri consultati de Wall-Street.ro explicau recent ca au renuntat sa mai lucreze cu un buget de venituri si cheltuieli din cauza sistemul fiscal care se schimba de pe o zi pe alta si prefera sa realizeze mai multe scenarii.

O companie nu se poate baza pe sistemul fiscal din Romania, sutinea recent Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom, cea mai mare companie din tara noastra. Pichler nu pledeaza pentru eliminarea taxelor, dar solicita autoritatilor un sistem de impozitare corect si bine pus la punct.

Totusi, companiile din Romania platesc 17 tipuri de taxe in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 11, iar media globala scade la 9.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri