2 / 4

Drumul spre iad, pavat cu bune intentii

Multe discutii de natura fiscala au fost purtate in aceasta perioada si din cauza declaratiei unice. Scopul introducerii declaratiei unice a fost acela de a simplifica raportarea contributiilor sociale, dar noul formular de raportare nu prea ii ajuta pe angajatori.

“Unificarea tuturor raportarilor pe care un angajator era obligat sa le faca cu privire la calculul si retinerea contributiilor sociale este in sine un fapt pozitiv, cu urmari de asemenea pozitive in ceea ce priveste gradul de conformare voluntara si colectarea acestor contributii la bugetele respective”, afirma Dan Schwartz.

Totusi, complicatiile ce pot aparea din cauza declaratiei unice sunt greu de prevazut in acest moment.

Schwartz considera ca tranzitia spre declaratia unica ar fi trebuit sa se faca dupa trecerea unui interval de timp in care toti cei implicati in acest proces, in special angajatorii, sa se lamureasca pe deplin asupra a ceea ce vor avea de facut.

“Poate ar fi trebuit sa se tina cont si de faptul ca greselile sunt inerente in cazul unor schimbari radicale cum este aceasta si, prin urmare, o perioada de gratie de cateva luni, perioada in care greselile involuntare sa nu fie penalizate, ar fi fost indicate”, explica partenerul Scot & Company Consulting.

In plus, autoritatile ar trebui sa tina cont si de acei contribuabili care nu vor avea acces la internet dupa data de 30 iunie 2010, moment din care declaratiile se vor depune doar electronic.

“Experienta ne arata ca la fel s-a intimplat si in cazul contului unic in care se achita obligatiile fiscale sau a introducerii fiselor de evidenta fiscala a contribuabilului, iar intelepciunea populara ne spune: Drumul spre iad este pavat cu bune intentii!”, considera Dan Schwartz.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri