3 / 6

Ovidiu Sandor: Relatia cu o banca din strainatate a devenit tensionata

Dezvoltatorii imobiliari nu au avut o relatie prea buna cu bancile in ultimii doi ani, dupa ce criza financiara a condus la un inghet pe piata de apartamente si birouri. Totusi, unii dezvoltatori au continuat sa isi extinda businessul, deschizand noi cladiri de birouri, pentru care au obtinut si finantari bancare.

Omul de afaceri timisorean Ovidiu Sandor (foto) a contractat in 2009 un credit de valoare ridicata pentru realizarea cladirii trei din ansamblul City Business Centre din Timisoara. Imprumutul de 7,6 milioane de euro a fost luat de la BCR si a fost destinat constructiei unei cladiri de birouri de clasa A, cu o suprafata inchiriabila de 9.500 mp.

Cladirea a fost finalizata in noiembrie 2010, iar investitia totala s-a ridicat la 10 milioane de euro.

„De asemenea, in cursul lui 2010 am negociat un credit pentru realizarea cladirii patru din acest ansamblu, contractul urmand sa fie finalizat in perioada urmatoare”, a declarat pentru Wall-Street.ro Ovidiu Sandor, CEO al ModaTim Investment. Sandor a obtinut si o finantare europeana nerambursabila de circa 7 milioane de euro pentru dezvoltarea celei de-a patra cladiri de birouri din cadrul proiectului City Business Centre.

Dezvoltatorul timisorean sustine ca relatia sa cu bancile de pe plan local este una pozitiva, insa remarca faptul ca a intampinat dificultati in relatia cu o banca din strainatate.

„Lucrand cu mai multe banci, vedem relatii diverse. Cu una dintre banci relatia a devenit tensionata pentru ca este o banca din strainatate care nu are o intelegere detaliata a realitatilor economice din Romania si isi fac evaluarile pe baza unor tipare si clisee care nu sunt intotdeauna conforme cu realitatea de pe teren”, afirma Sandor.

El considera ca abia acum s-a normalizat relatia dintre clienti si banci pentru ca in trecut nu exista asa ceva, ci „oricine primea credit, pentru orice, in conditii minime”.

Ovidiu Sandor considera marjele practicate de banci la dobanzi sunt mari comparativ cu alte timpuri, dar avertizeaza ca problemele o sa apara atunci cand va creste rata Euribor. „Marjele reflecta situatia macroeconomica si politica din tara. Acest factor de risc este scump si se reflecta in finantarice barcare. Problema reala va fi atunci cand marjele acestea ridicate se vor combina cu rate ridicate ale Euribor, asa cum se previzioneaza. Atunci, creditele vor fi cu adevarat scumpe”, concluzioneaza Sandor.

Proiectul de birouri City Business Centre, amplasat in apropiere de Piata 700 din Timisoara, va totaliza cinci cladiri de birouri, investitia totala fiind estimata la circa 50 milioane de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri