4 / 6

Experienta in utilizare

Timp de o saptamana am testat acest monitor si va pot spune ca este intr-adevar special gandit pentru gameri. Detaliile, designul si caracteristicile sale se imbina perfect pentru o experienta inedita. Si ca orice produs comercial vine in intampinarea unui anumit target, iar acest monitor nu face rabat de la regula.
Costa aproximativ 1.800 lei. Pentru multi ar parea o investitie cam piperata, insa daca stai si analizezi cu atentie fiecare detaliu tehnic si fizic vei observa ca pretul nu este chiar atat de mare, comparativ cu ce ofera alti producatori pe piata la preturi asemanatoare. Dar merita cu adevarat investitia?

Benq XL2420T dispune de un ecran LED TN de 23,6 inci dotat cu suport pentru tehnologia 3D Vision de la nVidia si posibilitatea de functionare si cu un refreshrate de 120Hz cu care veti obtine o calitate deosebita a imaginilor si o succesiune rapida a cadrelor datorita celor 2 ms GtG.

Tehnologia Black eQualizer este cu adevarat o caracteristica pozitiva atunci cand vine vorba de jocuri cu multe spatii intunecate. Activata, tonurile de negru vor capata o nuanta mai deschisa, dar nu va deforma in niciun fel aspectul imaginii. Impatimitilor de shootere le va fi mult mai usor sa tinteasca inamicul.

De asemenea, jucatorul poate schimba instantaneu dimensiunea ecranului redat, de la 17″ (5:4), 19″ (5:4), 19″Wide (16:9), 21.5″Wide (16:9), 22″W ide(16:10), 23″Wide (16:9) la 24″Wide (16:9).


Totusi, sunt cateva aspecte la care lasa de dorit. In primul rand culorile sunt o adevarata problema: meniul este destul de sarac in optiuni de calibrare a culorilor, astfel ramanandu-ti posibilitatea de a-l seta mai mult din placa video. Acesta nu vine cu pre-setari din fabrica, iar nuantele de galben si de albastru sunt foarte pronuntate chiar si dupa o calibrare propriu-zisa si pot fi deranjante cand vine vorba calitatea imaginii. Intr-un final se rezolva, dar cu multa documentatie si cu calcule de multe ori “ochiometrice”.

Fiind un monitor TN (Twisted Nematic) de dimensiuni mari, efectul “glow” devine foarte pronuntat. Este vorba despre ecranul monitorului care capata o nuanta diferita in tonuri galben-aramiu cand il privesti dintr-un alt unghi decat din fata. Pentru cei impatimiti de vizualizarea filmelor sau cei care folosesc ca spatiu de lucru o camera intunecoasa aceasta caracteristica poate fi suparatoare.

Unghiurile de vizibilitate sunt o alta problema pentru matricea TN. Pe verticala nu este o problema foarte mare, desi atunci cand privesti display-ul de jos imaginea capata o nuanta din ce in ce mai inchisa. Pe orizontala (stanga-dreapta), imaginea isi pierde din culoare tinzand spre nuante de gri si alb. Dar asa se intampla in cazul majoritatii panelurilor Twisted Nematic.

Luminozitatea foarte puternica este un alt aspect care trebuie amintit. Pentru o imagine optima setarile brightness/contrast trebuie fixate pe la 33/35 din valoarea totala deoarece BenQ XL2420T are un display foarte luminos.

Setat la 120Hz, monitorul dispune de o imagine clara, insa odata cu acest aspect intervine si timpul mare de asteptare la selectia si schimbul intre ferestre. Spre exemplu, trecerea rapida intre o aplicatie de jocuri - spre exemplu - si desktop dureaza circa 3 secunde, in conditiile in care pe un monitor LCD obisnuit (60Hz) se produce instant.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri