3 / 6

Suntem urmariti si fotografiati

Imaginea iconica a spionilor fictivi ce comunica cu birourile centrale prin microfoane de mici dimensiuni ascunse in copaci a fost o realitate pentru Aleksandr Ogorodnik, un economist soviet care lucra pentru Ministerul Afacerilor Externe. Agentii CIA l-au recrutat pe Ogorodnik pentru a spiona in numele SUA.

Pseudonimul sub care era cunsocut Ogorodnik era TRIGON si acest se folosea de o camera numita T-50 pentru a fotografia documente secrete la care avea acces datorita pozitiei sale in Moscova. El apoi le depozita in locatii cunoscute (precum roca amintita anterior) pentru ca ofiterii sai sa le ridice.

T-50 si-a castigat numele deoarece marimea o limita la un numar de maxim 50 de fotografii. Folosea acelasi film ca satelitii de astazi, adica foarte subtire si usor. Camera de foarte mici dimensiuni, care incapea intr-un pix, trebuia sa fie tinuta la 11 inci distanta de subiect pentru ca imaginea sa fie clara.

TRIGON a experimentat foarte mult timp cu camera de spionaj intr-o biblioteca. Parand ca citeste atent, el experimenta “furand” imagini ale cartilor din fata lui.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri