2 / 8

Transferul de date, serviciu profitabil din 2008

Serviciile de transfer de date ar trebui sa aduca anul acesta venituri in crestere pentru companii, pentru ca, in acest fel, sa fie recuperate veniturile aduse pana acum de cresterile numarului de clienti.

"In viitor estimam cresteri importante ale serviciilor de broadband mobil si de acces la Internet de pe telefonul mobil. Pe masura ce piata de comunicatii mobile din Romania se dezvolta, asistam la o crestere semnificativa a cererii pentru servicii de date in banda larga. Vodafone a inregistrat o crestere constanta a numarului de utilizatori de servicii de date mobile broadband, de la lansarea acestora pe piata romaneasca, si ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina si anul viitor", sustine Liliana Solomon.

Si pentru Orange veniturile cele mai mari vor fi incasate anul viitor din accesul la internetul mobil.

"Desigur in prezent cele mai mari venituri provin din serviciile de voce, dar estimam ca serviciile de date vor avea o pondere din ce in ce mai mare in aceste venituri. Orange a investit in dezvoltarea retelei de date, lansand diverse tehnologii care sustin capacitati marite de acces la internetul mobil. Pe baza acestor tehnologii, Orange a lansat in ultima perioada mai multe servicii de date interesante pentru clientii sai, astfel incat, in primele 6 luni ale anului, numarul clientilor care utilizeaza un abonament internet unlimited si traficul aferent inregistrat au crescut de 4 ori, iar baza de clienti care utilizeaza serviciile de date s-a dublat", potrivit reprezentantilor companiei.

Pentru Cosmote serviciile de voce aduc cele mai multe procente din venituri. "Serviciile de voce continua sa aduca cea mai mare parte a veniturilor pentru toti operatorii de telefonie mobila, urmate de cele de SMS. Un avans important se remarca si pe segmentul MMS, in timp ce serviciile de date, desi sunt in crestere, ocupa inca un procent redus din totalul pietei de telefonie mobila", considera reprezentantii companiei elene.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri