3 / 8

Portabilitatea numerelor din mai 2008

Utilizatorii de telefonie, fixa sau mobila, vor avea de anul acesta dreptul sa isi pastreze numarul de telefon, chiar daca isi schimba furnizorul de servicii, insa nu se poate trece de la o retea fixa la una mobila, potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Operatorii s-ar putea confrunta in acest caz cu migrarea utilizatorilor, insa acestia considera ca migratiile nu vor fi mari.

“Implementarea serviciului de portabilitate a numerelor va conduce la cresterea concurentei, pentru ca furnizorii vor depune eforturi suplimentare pentru retinerea clientilor si vor oferi servicii tot mai atractive pentru a atrage clientii altor operatori”, a declarat, pentru Wall-Street, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Tarifele percepute utilizatorilor pentru serviciul de portabilitate a numerelor trebuie sa fie accesibile si vor fi percepute abonatilor doar de catre furnizorul acceptor (furnizorul catre a carui retea se va face migrarea), potrivit ANRCTI.

“Avand in vedere experientele altor piete europene, nu credem ca portabilitatea numerelor va determina migrari masive intre operatori. Strategia Orange prin care sa transformam aceasta facilitate a portabilitatii numerelor intr-o oportunitate pentru noi se bazeaza pe flexibilitate, simplitate, produse si servicii personalizate care sa raspunda cel mai bine necesitatilor de comunicare ale clientilor nostri, dezvoltarea beneficiilor programului de fidelitate Orange Thank You, profesionalism in modul in care comunicam cu si ne consiliem clientii”
, sustin reprezentantii Orange.

Portabilitatea numerelor in telefonia mobila va facilita reducerea barierelor la schimbarea furnizorului si cresterea nivelului concurential al pietei. Oficialii Cosmote vad in posibilitatea de a pastra numarul de telefon chiar daca este schimbat operatorul mai degraba ca pe o oportunitate, decat ca pe o amenintare.

“In alte tari in care aceasta a fost implementata, precum Grecia, s-a observat ca portabilitatea avantajeaja operatorul cu cele mai relevante oferte de pe piata. Prin urmare, ne asteptam sa fim beneficiari ai acestei schimbari, care permite utilizatorilor sa isi pastreze numarul de telefon si sa aleaga, in acelasi timp, oferta mai buna a altui operator”, sustin acestia.

Oficialii Vodafone considera ca pastrarea aceluiasi numar de telefon nu este una dintre principalele bariere de migrare intre retelele de telefonie mobila, astfel incat compania nu se asteapta ca portabilitatea numerelor sa schimbe preferintele utilizatorilor.

„ANRCTI va depune toate eforturile pentru ca implementarea portabilitatii numerelor in Romania sa respecte cele mai bune practici in domeniu. Probabil ca rata de portabilitate va fi mai mare in randul utilizatorilor business, care vor putea folosi serviciile unui alt operator fara a-si pierde potentialele contacte de afaceri. Desigur, frecventa portarii numerelor va depinde si de strategiile de marketing ce vor fi adoptate de operatori”, sustine Georgescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri