2 / 6

Bulgaria vs. Romania

In Bulgaria, tara care a aderat la UE odata cu Romania, numai 11% dintre locuinte nu au acces la niciun fel de telefonie, in timp ce 41% dintre locuinte au acces si la telefonia fixa, si la cea mobila. Proportia celor care se bazeaza numai pe telefonie mobila este, in schimb, mai mica decat in Romania, de 25%.

Vechiul telefon cu fir ramane unicul mod de apelare pentru 21% dintre caminele bulgare, 20% dintre cele germane si 18% dintre cele franceze.

Cea mai mare proportie a celor care au renuntat la telefonul fix se inregistreaza in Cehia (64%), urmata de Finlanda (61%), patria companiei de telefoane mobile Nokia. Global, renuntarea la fix este mai frecventa in noile state membre, unde media este 39% fata de 20% in cele 15 state vechi UE.

O explicatie ar fi ca "retelele fixe nu acopera toata tara sau nu au fost modernizate in ultimele decenii, prin urmare populatia trece direct la mobile", spune Martin Selmayr.

Consecinta a dezvoltarii telefoniei mobile, cabinele telefonice sunt din ce in ce mai putine. Numai o familie din cinci (22%) spune ca a recurs la cabinele telefonice. Insa in Austria si in Spania, proportia creste la o familie din trei, cu o utilizare "restransa, in cazul calatoriilor", potrivit studiului. "Cel mai adesea sunt turistii, care vor sa evite tarifele de strainatate pentru telefonul lor mobil", explica Martin Selmayr.

Din aceasta cauza, comisarul Viviane Reding face demersuri pentru a determina o scadere obligatorie a acestor tarife de roaming, percepute in cazul folosirii unui mobil in strainatate.

Vara trecuta, Reding a obtinut ca primirea si emiterea de apeluri vocale sa fie plafonata la 24 si respectiv 49 de eurocenti fara TVA. Aceste sume vor scaderea si mai mult vara aceasta si in vara urmatoare.

Viviane Reding vrea acum sa faca acelasi lucru pentru SMS-uri si pentru accesul la internet via o retea de telefonie mobila. Ea le-a acordat operatorilor un ragaz pana la 1 iulie pentru a-si reduce voluntar tarifele. "Asteptam mai intai sa vedem daca se intampla luni o mica minune", a declarat vineri purtatorul sau de cuvant, adaugand ca ulterior Bruxelles-ul va face propuneri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri