2 / 4

Concedierile din telecomunicatii

British Telecom (BT), principalul operator al retelei de telefonie fixa si internet prin cablu din Marea Britanie, va disponibiliza 10.000 de angajati pana in martie 2009, a declarat presedintele executiv al companiei, Ian Livingston, pentru BBC.

El sustine ca restructurarea personalului companiei nu este o consecinta directa a crizei financiare, dar crede ca “actiunile decisive” sunt necesare pentru reducerea costurilor operationale si pentru eficientizarea companiei. Profitul BT a scazut cu 11% in cel de-al treilea trimestru al 2008 pana la valoarea de 590 de milioane de lire sterline.

Dintr-un total de 160.000 de oameni, BT va concedia 4.000 de angajati proprii si 6.000 de colaboratori. Prin aceasta masura, compania va economisi 75 de lire sterline pe secunda, dar va da inca o lovitura economiei engleze. Conform statisticilor oficiale, in jur de 1.500 de britanici sunt disponibilizati zilnic, in timp ce guvernul estimeaza ca numarul total al somerilor va atinge 2 milioane in preajma Craciunului.

In ciuda impactului social negativ, investitorii par a fi de acord cu restructurarea BT. Dupa ce anuntul a fost facut public, cotatia actiunilor a crescut cu 7,5 puncte procentuale.

Virgin Media, un alt operator britanic de telecomunicatii, a anuntat saptamana trecuta ca va disponibiliza 2.200 de angajati, aproximativ 15% din totalul lor, pana in 2012.

Compania de telecom isi va reduce costurile cu 120 de milioane de lire sterline si spera ca masura sa contribuie la acoperirea datoriilor de 6,2 miliarde de lire sterline.

Vodafone, cel mai mare grup de telecomunicatii mobile din lume, cu divizii in 26 de tari si retele partenere in alte 40 de tari, duce si el o politica de reducere a costurilor operationale in contextul crizei financiare. Saptamana trecuta, Vittorio Colao, directorul executiv Vodafone, a anuntat ca 20% din personalul companiei din Europa de Vest ar putea fi concediat pentru a economisi in jur de un miliard de lire anual.

Pana in momentul de fata, compania de telecomunicatii a micsorat de doua ori tinta de vanzari pentru 2008 din cauza reducerii bugetului consumatorilor, de la 40,7 de miliarde de lire sterline la 38,8 de miliarde.

Profitul de 5,7 miliarde de lire sterline anuntat de Vodafone dupa primele doua trimestre ale 2008 a fost realizat pe baza castigurilor din operatiunile internationale pe pietele in expansiune, ca cele din Turcia, India sau Estul Europei, nu cele mature din Europa de Vest.

Programul de disponibilizari demarat de Nokia- Siemens Networks (NSN), companie detinuta in mod egal de cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, si conglomeratul Siemens, continua intr-un ritm accelerat din cauza crizei financiare.

Asemenea Vodafone, NSN a anuntat saptamana trecuta concedierea a 750 de angajati in Finlanda, 500 in Germania, 50 in Egipt si 20 in SUA. La sfarsitul restructurarii personalului, NSN va avea 60.000 de angajati. Nokia preconizeaza ca va disponibiliza aproximativ 600 de angajati, dintre care 200 din Finlanda, din cadrul diviziilor de marketing si vanzari, incepand cu 1 ianuarie 2009.

Motorola a fost si ea afectata de criza financiara mondiala, inregistrand pierderi de 244 de milioane de lire in T3 2008. Ca atare, compania a anuntat la finele lui octombrie disponibilizarea a 3.000 de oameni, pe langa cei 9.000 care au fost deja concediati anul acesta. Restrangerea activitatii Motorola este o consecinta a scaderii cifrei de afaceri realizata de divizia ce produce telefoane mobile. Vanzarile realizate in 2008 au scazut cu 31% pana la 1,9 miliarde de lire sterline, in timp ce pierderile au crescut de la 152 de milioane de lire sterline pana la 518 milioane de lire sterline.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri