4 / 6

Libia: Cea mai rapida crestere economica

Unitate de masura: Cresterea PIB
2012: 76%


Rata extraordinar de mare a cresterii economice din Libia nu poate fi atribuita unei planificari inteligente in ceea ce priveste economia, unui boom de resurse sau unei guvernari eficiente. Mai degraba, rata de crestere uriasa a produsului intern brut de 76,3% inregistrata de statul din Africa de Nordusului este posibila numai in urma razboiului recent.

Intr-adevar, cele mai multe dintre tarile clasate in topul listei FMI privind cresterea economica reprezinta zone obisnuite de conflict. Un alt exemplu este Sierra Leone, locul unui razboi civil brutal, are o rata de 35,8% a cresterii PIB in 2012, Irak de 11,1% si Afganistan cu 7,2%.

Rezulta, asadar, ca dimensiunea PIB nu implica automat si un standard de viata ridicat.

Rata inregistrata de Libia este astfel posibila datorita reluarii productiei masive de titei, care s-a prabusit in 2011, in urma atacurilor realizate de rebelii impotriva lui Moammar Gadhafi. Inainte de 2011, productia de hidrocarburi reprezenta mai mult de 70% din PIB-ul acestei tari. Dar, dupa ce atacurile rebelilor au avansat spre zona orasului Tripoli, productia tarii a scazut de la 1,77 milioane de barili de titei pe zi la numai 22.000 de barili pe zi.

Cum cea mai mare parte a capacitatii de productie este pusa din nou in functiune - chiar mai repede decat se asteptau analistii - o accelerare puternica a cresterii economice este posibila, chiar daca recuperarea economica integrala a tarii dupa razboi este in continuare la ani distanta.

Foto: B.R.Q / Flickr

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri