4 / 6

Portugalia: 78 miliarde de euro

Noi masuri de austeritate sunt inevitabile in Portugalia, aflata sub asistenta financiara, nu reuseste sa isi respecte angajamentele de reducere a deficitului public. Planului de salvare acordat in mai 2011 de UE si FMI se ridica la 78 de miliarde de euro.

In schimbul acestui plan de ajutor, Portugalia a promis sa aplice un program de reforme si austeritate in cadrul caruia au fost deja reduse salariile functionarilor si au fost marite impozitele. Dar, recesiunea a determinat si o scadere a veniturile din taxe si impozite, situatie care nu ii va permite Guvernului sa isi atinga obiectivul de a aduce in acest an deficitul bugetar la 4,5 la suta din PIB. Totusi, recenta decizie a BCE de a cumpara datoria tarilor aflate in dificultate ar putea sa ii permita Portugaliei sa se refinanteze incepand din septembrie 2013.

Standard&Poor's a retrogradat in ianuarie 2012 ratingul a noua tari din zona euro, intre care cel al Portugaliei, care a fost redus cu doua trepte, de la "BBB-" la nivelul speculativ "BB".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri