4 / 7

Cine a negociat acordul cu Cipru

Acordul a fost negociat de presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si directorul FMI, Christine Lagarde.

Seful de stat cipriot a avut intalniri repetate si tumultoase cu acestia pe parcursul noptii, iar surse apropiate situatiei au afirmat ca oficialii europeni de rang inalt s-au temut ca nu se va ajunge la o intelegere, presedintele Ciprului amenintand chiar cu iesirea tarii din zona euro.

Discutiile repetate au vizat situatia Bank of Cyprus. Cipru a vrut ca banca sa supravietuiasca restructurarii sectorului bancar al insulei, pozitie sustinuta de Comisia Europeana, dar careia i s-a opus FMI.

Chiar daca FMI pare sa fi cedat in cele din urma, solutia finala pare foarte apropiata de cea propusa de Fond in urma cu o saptamana impreuna cu Germania. FMI si guvernul de la Berlin au sustinut atat inchiderea Cyprus Popular Bank (Laiki) cat si a Bank of Cyprus, cu pierderi de 20-40% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

"Nu prea am facut progrese in ultima saptamana. Cifrele nu s-au schimbat, decat eventual in rau", a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, la sosirea la intalnirea Eurogroup duminica seara.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri