3 / 14

Decizia cu privire la aderarea Romaniei la Schengen

Romania ar fi trebuit sa primeasca in acest an unda verde pentru intrarea de la 1 ianuarie 2014 in Schengen, avand in vedere ca au fost intrunite criteriile tehnice, insa in noiembrie presedintele CE, Jose Manuel Barrosoa anuntat deznodamantul. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, "deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile".


Olanda a facut opozitia cea mai vehementa fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.


Sansa Romaniei de a grabi aderarea s-a spulberat dupa ce raportul MCV care evalueaza performantele in ceea ce priveste justitia in Romania a fost amanat din decembrie, pentru ianuarie 2014. Teoretic, statele care se opun intrarii Romaniei in Schengen isi fundamenteaza decizia pe acest raport despre justitia romaneasca, dar in realitate opozitia se bazeaza si pe alte aspecte.


Desi anul viitor sunt alegeri europarlamentare, ceea ce face mult mai dificila luarea si justificarea in fata electoratului a unei decizii in favoarea Romaniei si Bulgariei, cel putin in plan teoretic un raport MCV pozitiv ar putea creste sansele acceptarii in 2014 a aderarii la Schengen.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri