4 / 8

Speculatiile privind terorismul puteau fi evitate prin verificarea pasapoartelor in baza Interpol

Cum au reusit cei doi pasageri iranieni sa se infiltreze cu pasapoarte false la bordul avionului Malaysia Airlines ramane unul dintre cele mai mari mistere, insa acest lucru nu mai este deloc unul surprinzator. Doar anul trecut, s-au inregistrat peste un miliard de imbarcari fara ca pasapoartele pasagerilor sa fie verificate in baza de date a Interpolului (SLTD) daca sunt furate sau gasite.


De altfel, daca pasapoartele pasagerilor cursei MH 370 ar fi fost confruntate cu aceasta baza de date s-ar fi descoperit ca cei doi iranieni au folosit pasapoarte furate, scrie Slate.com.


Ramane insa necunoscut daca cei doi pasageri au vreo legatura cu disparitia aeronavei, primele date ale anchetei aratand doar ca niciunul dintre ei nu are vreo legatura cu o grupare terorista. Cu toate acestea, Interpolul pune foarte mult accent zilele acestea pe importanta utilizarii bazei de date cu pasapoarte furate si pierdute.


“Ne ingrijoreaza ca pasagerii s-au putut imbarca intr-un zbor international folosind pasapoarte false, care apar in baza de date a Interpolului. Daca Malaysia Airlines si toate celelalte companii aeriene ar fi verificat pasapoartele in baza de date a Interpolului, atunci nu am mai fi fost in situatia sa speculam ca pasapoartele furate sunt folosite de teroristi urcati la bordul cursei MH 370”, a declarat Ronald Noble, secretar general al Interpolului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri