9 / 10

Bugetul Apararii, suplimentat cu 700 mil. lei

Tot din cauza crizei din Ucraina, guvernul Romaniei va majora deficitul bugetar cu aproximativ 0,2% din PIB, prin suplimentarea cu echivalentul a 700 milioane lei a bugetului Ministerului Apararii.


Anuntul a fost facut luni de premierul Victor Ponta, care a adaugat ca tara noastra are deja permisiunea FMI si CE pentru majorarea deficitului. Fondurile suplimentare de la MApN vor fi utilizate pentru modernizarea capacitatilor militare, lucrari care vor fi efectuate in principal in fabricile romanesti.


"Vom suplimenta cu 0,2% din PIB, in jur de 700 milioane, bugetul pe anul acesta al Ministerului Apararii Nationale, in asa fel incat investitiile in modernizarea capacitatilor militare sa fie facute imediat. Armata romana va avea echipament tehnologic imbunatatit, iar aceste lucrari vor fi facute in special in fabricile din Romania", a spus Ponta.


El a precizat ca aceasta suplimentare de buget nu presupune taieri de fonduri de la alte capitole bugetare, ci reprezinta acordul partenerilor financiari ca Romania sa isi creasca nivelul de cheltuieli fara a taia din alta parte, in contextul crizei din Ucraina, decizie care va fi formalizata in luna iulie, prin rectificarea bugetului de stat.


La inceputul lunii aprilie, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune fierbinte, aratand ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat in 2017 acesta sa ajunga la 2%. Bugetul pe 2014 este construit pe baza unui PIB estimat de 662,7 miliarde lei, ceea ce inseamna ca o suplimentare a cheltuielilor cu 700 de milioane lei ar echivala cu 0,106% din PIB.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri