4 / 6

PRINCIPALELE SECTOARE IN ECONOMIE

Marea Britanie


Principalele activitati ale economiei din Regatul Unit se invart in jurul serviciilor, industriei si agriculturii. Astfel, serviciile reprezinta 78,9% din totalul contributiei la PIB, in timp ce industria si agricultura reprezinta 20,5%, respectiv 0,7%.


Daca atunci cand vine vorba de servicii Marea Britanie conduce detasat cand vine vorba de banci si asigurari, in ceea ce priveste industria, Regatul Unit se poate lauda cu productie de utilaje si echipamente electrice, de automatizari, echipamente de cai ferate, productie de vapoare, aeronave, motoare, metale, petrol, produse pe baza de celuloza, textile, imbracaminge si bunuri de larg consum. In agricultura, Marea Britanie exceleaza la capitolul cereale, cartofi, legume, oi, pui sau peste.


Italia


In Italia lucrurile stau un pic diferit fata de insulari. Aici, agricultura este o ramura mai importanta decat in cazul Marii Britanii, ea ocupand o pondere de 2% din totalul Produsului Intern Brut, unde serviciile si industria totalizeaza 73,5%, respectiv 24,4% din PIB.


In industrie turismul este o importanta sursa de venit a Italiei, dar statul din sudul Europei se mai bazeaza si pe productia de oteluri, produse chimice, textile, motoare auto, imbracaminte, incaltaminte sau ceramice. Agricultura din Italia se bazeaza pe fructe, legume, struguri, cartofi, boabe de soia sau peste ori carne de vita.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri