3 / 9

Dislocarea trupelor

"Pentru a raspunde comportamentului agresiv al Rusiei", cei 28 de lideri ai tarilor membre NATO vor adopta un plan de reactie (Readiness action plan, RAP) care va permite mobilizarea foarte rapida a "catorva mii" de militari (din cadrul fortelor aeriene, terestre, ale marinei si fortelor speciale) in Europa de Est. "Aceasta va necesita instalatii pe teritoriul NATO si materiale prepozitionte, precum si experti in logistica si comandament. Aceasta forta va fi una usoara, dar capabila sa atace puternic daca va fi necesar", a explicat secretarul general Anders Fogh Rasmussen.


NATO intentioneaza, de asemenea, "sa amelioreze infrastructurile nationale precum aeroporturile si porturile". Strangerea si partajarea informatiilor si planurilor de aparare vor fi ameliorate si se vor face exercitii "mai des, in mai multe locuri".


"Aceasta inseamna o prezenta mai vizibila a NATO in estul" Europei si "atat timp cat va fi nevoie". Dar adoptarea acestui plan este mai intai politica. Detaliile militare trebuie definite dupa summit, mai ales numarul militarilor implicati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri