4 / 8

Fasia Gaza, intervale fragile de pace cu Israelul

Pacea dintre palestinienii din Fasia Gaza si fortele armate israeliene, intermediata de Egipt in urma unuia dintre cele mai intense conflicte din ultimii ani ramane inca un factor de stabilitate. Tensiunile sunt insa vizibile in regiune, avand in vedere ca au fost armistitii care au durat mai putin decat durata prevazuta de 48 de ore.


Hamas beneficiaza de sprijin din surse externe.


Ultimul armistitiu a pus insa capat unui conflict care a durat mai mult de sapte saptamani si in urma caruia au murit in jur de 2.200 de persoane, majoritatea palestinieni. Conflictul palestino-israelian ramane unul dintre cele mai dificil de rezvolvat din ultimii 60 de ani. "Hamas beneficiaza de sprijin din surse externe", spune Sim Feriani, presedinte executiv al Advance Emerging Capital. "Fratia musulmana a castigat multa putere in cadrul catorva tari care fac parte din MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord), cum ar fi Turcia, Tunisia, Libia sau Egipt, iar IS (Statul Islamic) a trecut de la stadiul embrionar la o amenintare regionala si globala", adauga acesta.


Aceste amenintari au pus presiune asupra Israeului pentru a controla Hamas, avand in vedere ca un razboi intre Israel si statele arabe este iminent.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri