7 / 8

Disputele dintre China si Japonia

Miscarile initiate de China in zona Pacificului si in Marea Chinei de Sud, care denota o declaratie de putere economica si militara, au avut ca rezultat multe dispute teritoriale cu tarile vecine. Cea mai notabila dintre acestea a fost cea cu Japonia pe subiectul celor opt insule nelocuite din Marea Chinei de Est.


Insulele disputate, numite Senkaku de Japonia si Diaoyu de China, acopera o zona de 7 kilometri patrati si se intind la nord-est de Taiwan, in estul Chinei continentale si in sud-vestul celei mai sudice prefecturi a Japoniei, Okinawa. Acest subiect ramane unul dificil pentru cele doua tari, care refuza sa se aseze la masa negocierilor.


Pana cand Japonia nu recunoaste aceste tensiuni privind insulele, nu pot fi discutii pe aceasta tema.


"Avand in vedere ca Japonia nu recunoaste aceasta disputa pentru insulele in discutie, nu pot avea loc negocieri. De fapt, China a precizat ca pana cand Japonia nu recunoaste aceste tensiuni privind insulele, nu pot fi discutii pe aceasta tema", explica Ion Storey, cercetator in cadrul Institutului de Studii sud-asiatice. "Aceasta situatie a fost agravata si mai mult dupa vizita prim-ministrului Shinzo Abe la omologul sau chinezi Yasukuni Shrine, in luna decembrie a anului trecut. Toate contactele la nivel inalt dintre guvernele Chinei si Japoniei au fost suspendate de atunci".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri