2 / 8

Afganistan (2001 - 2014)

La scurt timp dupa atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001, Afganistan a devenit prima tara bombardata de America in secolul 21, dupa ce talibanii au refuzat sa-l predea pe liderul Al Qaida Osama Bin Laden.


Atacurile au inceput in cele mai mari orase ale tarii, si anume Kabul, Kandahar si Jalalabad, care au marcat inceputul unui conflict de lunga durata in care s-au implicat Statele Unite si aliatii sai si in urma caruia au rezultat pana in prezent sute de mii de victime. Cea mai mare parte a trupelor s-a retras insa incepand cu iunie 2011, operatiune care va dura pana la finalul anului 2014, iar SUA planuiesc sa lase problemele de securitate in seama fortelor locale. Cu toate acestea, atacurile aeriene continua in Afganistan.


SUA au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari in Afganistan incepand din 2001, bani folositi pentru antrenarea si echiparea fortelor de securitate, dar si pentru infrastructura. In jur de 2.200 de militari americani au murit in Afganistan, in timp ce aproximativ 20.000 au fost raniti. Bilantul saptamanii precedente arata un numar de 11 victime in randul civililor.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri