3 / 8

Yemen (2002-2014)

Tara a intrat in raza atacurilor venite dinspre Washington in 2000, atunci cand 17 membri ai armatei marine din Statele Unite au murit in portul Aden din Yemen, in urma unui atac Al Qaida asupra distrugatorului USS Cole. Doi ani mai tarziu, in noiembrie 2002, America a organizat primul raid cu bombardamente in Yemen, cu permisiunea guvernului tarii.


Tinta de atunci era Qaed Salim Sinan al-Harethi, despre care Washington credea ca se afla in varul operatiunilor Al Qaida din Yemen si principalul suspect al atacului asupra USS Cole. Acesta a fost ucis dupa ce o racheta eliberata dintr-un avion fara pilot a lovit masina in care se afla.

"Razboiul Terorii", autorizat de Guvern


Cu toate ca operatiuni de bombardare sporadice au fost conduse si in timpul administratiei presedintelui George W. Bush, acestea s-au intensificat dupa ce Obama a venit la putere. Mai mult, din documentele publicata de WikiLeaks a reiesit ca guvernul din Yemen a permis continuarea atacurilor directionata catre militantii Al Qaida din tara.


Potrivit unui raport publicat de Human Rights Watch in 2008, in cele sase atacuri aeriene care au avut loc in Yemen din 2009, in timpul "Razboiului impotriva Terorii" au murit 82 de persoane, dintre care 57 de civili.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri