4 / 8

Irak (2003-2011)

In urma unui discurs tinut de secretarul de stat Colin Powell pe date de 5 februarie 2003 in cadrul Adunarii Natiunilor Unite din SUA, in care a spous ca Irak detine arme de distrugere in masa, Washingtonul a folosit asta ca pretext pentru a se implica intr-un nou conflict militar, in timp ce mii de trupe erau deja in Afganistan.


Primele atacuri asupra Irakului a avut loc pe 20 martie 2003, iar trei luni mai tarziu, Guvernul tarii a fost rasturnat. Cu toate acestea, Statele Unite au intampinat o rezistenta feroce in Irak, atat din partea suporterilor lui Saddam Hussein, cat si a unor grupuri rezistente sunnite si siite, iar mai tarziu din partea gruparii Al Qaida si a suporterilor ei.


Campaniile de bombardamente conduse de SUA in Irak au avut efecte dezastruoase asupra populatiei, numarul mortilor ridicandu-se in octombrie 2013 la jumatate de milion. Studiul arata ca 70% dintre decesele inregistrate intre 2003-2011 au survenit in urma impuscaturilor, a bombelor puse in masini sau alte tipuri de explozii.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri