3 / 8

Energie

Pentru unele industrii, printre care si cea petroliera, riscul reprezentat de incalzirea globala provine tocmai din incercarile guvernului de a stopa fenomenul. Reglementarile privind combustibilii fosili se vor inaspri, cu efecte negative asupra industriilor petroliera, a gazelor si carbunelui.


Folosirea carbunelui de catre centralele electrice a scazut deja in SUA, in urma reglementarilor Agentiei pentru Protectia Mediului. Multi investitori institutionali au initiat deja campanii menite sa disuadeze companiile sa foloseasca combustibili fosili, cea mai notabila fiind cea a Universitatii Stanford, care a renuntat la carbuni. Un alt pericol, deocamdata speculativ, este riscul de active irecuperabile, avand in vedere ca proiecte masive precum platformele petroliere maritime si depozite mari de combustibili fosili ar putea fi abandonate, ceea ce ar duce la mari pierderi sau chiar falimente.


Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a avertizat anul trecut cu privire la aceste active irecuperabile, care reprezinta un risc nu doar pentru companiile energetice, ci si pentru investitori, inclusiv fondurile suverane de investitii, fonduri de pensii si cele universitare. Tarile care fac parte din OCDE au venituri anuale de 200 de miliarde de dolari anual din industria gazelor naturale si petrolului, iar cele ale Rusiei ajung la 150 de miliarde de dolari pe an, reprezentand 28% din veniturile totale la Guvern. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol au venituri chiar mai mari din aceasta industrie, de 600-700 de miliarde de dolari pe an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri