2 / 6

Europa sub asediu: teroarea ia locul unei sigurante aparente

Imediat dupa atacul terorist de la aeroportul Zaventem, autoritatile belgiene au ridicat alerta de terorism la cel mai inalt nivel. Prea tarziu, insa, desi, ministrul de Interne, Jan Jambon, anuntase cu doar o zi in urma ca tara se afla la cel mai ridicat nivel de alerta terorista si ca sunt asteptate atentate de razbunare dupa capturarea lui Salah Abdeslam.


Serviciile de securitate europene considerau ca un nou atac este iminent, insa atentatele din Bruxelles au venit ca un soc pentru expertii de securitate. Atentatele care au lovit Bruxelles-ul sunt vazute ca acte de razbunare pentru capturarea lui Salah Abdeslam. Daca aceasta ipoteza se confirma, atunci Europa trebuie sa se teama de viteza de reactie a unei celule teroriste.


Atacurile de marti arata eforturile investite de teroristi in planificare, in termeni de logistica, explozibili, arme si resurse umane dornice sa execute crime impotriva unor tinte civile.


Masurile de securitate au fost ridicate la aeroporturile londoneze Gatwich si Heathrow, iar ministrul britanic de Externe le-a recomandat cetatenilor aflati in Belgia sa evite zonele aglomerate. Premierul David Cameron a convocat o intalnire de urgenta a comisiei Cobra, pentru a stabili un raspuns fata de atentatele din metropola belgiana.


Franta si-a ridicat, de asemenea, masurile de securitate, iar executivul a organizat o intalnire de urgenta. Masuri suplimentare de securitate au fost implementate si la aeroporturile olandeze, spre care au fost redirectionate cele mai multe zboruri ce urmau sa aterizeze la Bruxelles.


Statia de metrou Maelbeek se afla in apropierea institutiilor europene, iar Comisia Europeana le-a recomandat angajatilor sa ramana in casa, in timp ce toate sedintele au fost suspendate. ”Intregul oras este sub asediu. Oamenii sunt calmi acum, insa atmosfera este plina de tensiune”, a precizat un bucatar de la Universitatea din Bruxelles. ”Stim ca oprirea unei celule teroriste poate sa le determine pe celalalte sa actioneze. Suntem constienti de asta”, a precizat demnitarul.


CRM / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri