2 / 6

Inamicul Coreea de Nord

Recent, presedintele american Donald Trump a declarat, inaintea unei intrevederi programate cu presedintele chinez Xi Jinping, ca Statele Unite vor lua masuri pe cont propriu printr-o actiune militara daca, in cele din urma, China nu va rezolva "problema" numita Coreea de Nord. Riscul pe care liderul nord coreean Kim Jong-un il poarta pentru Statele Unite si vecinii din Asia de Sud-Est este dat de testele nucleare recente si exercitiile balistice desfasurate.


"China are o mare influenta asupra Coreei de Nord. Si China va decide daca ne va ajuta cu Coreea de Nord sau nu", a spus Donald Trump.


Regimul comunist din Coreea de Nord continua sa construiasca mai multe rachete balistice, dar si mai eficiente, cu scopul (asa cum majoritatea analistilor suspecteaza) de a-si extinde actualul arsenal nuclear. Totusi, in afara de cateva imagini din satelit, nu exista probe suficiente ca in Coreea de Nord ar exista un arsenal nuclear. Spionajul pe teren este, de asemenea, aproape imposibil. Se considera insa, ca in timp ce economia si sistemul politic raman muribunde, Statul nord coreean in sine nu arata inca nici o inclinatie catre o eventuala prabusire dorita de Vest.


Conflictul ar putea erupe in oricare dintre urmatoarele moduri: Statele Unite decid sa rezolve problema rachetelor balistice nord coreent cu un atac preventiv, asa cum a fost cazul in Siria sau daca, pe fondul in care Coreea de Sud se afunda si mai mult in criza politica interna, vecinii nord coreeni anticipeaza gresit miscarile SUA si decid sa inceapa conflictul. Asa cum s-a intampla in 1950, razboiul din Peninsula Coreeana ar putea atrage usor intr-un al proxy war China, Rusia, Japonia sau Statele Unite.


Evident, asa cum a subliniat si Donald Trump, Coreea de Nord nu este mai mult decat un Stat pion pentru interesele economice si politice ale Chinei, tara despre care insa vom discuta in continuare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri