3 / 6

China si aspiratiile sale regionale si globale

Un conflict global ar putea fi in mod deliberat inceput de catre tarile interesate sa schimbe echilibrul puterii in lume. Si singura tara aflata in aceasta pozitie este China. Interventia Statelor Unite in afacerile acesteia din Marea Chinei de Sud in avantajul tarilor vecine, fata de care China cauta sa isi arate suprematia din toate punctele de vedere si mai ales in ceea ce priveste situatia politica a Taiwanului a ridicat nivelul tensiunilor intre cele doua mari puteri economice.


China, Vietnam, Filipine, Taiwan, Malaezia si Brunei au toate pretentii asupra insulelor din regiune, care ar putea fi bogate in petrol si gaze naturale.


Xi Jinping, presedintele Chinei, nu a facut niciodata un secret din faptul ca visul sau este de a inlocui Statele Unite, iar China sa devina liderul lumii in ceea ce priveste influenta economica si militara. Deocamdata, China nu isi prea incordeaza muschii in fata Statelor Unite, in conditiile in care un eventual conflict in zona Oceanului Pacific nu ar fi benefic pentru nici una dintre tarile implicate. Asadar, in ce masura tensiunile geopolitice actuale dintre China si Statele Unite ar putea escalada intr-un conflict militar la nivel mondial ramane de vazut. Ce-i drept, Rusia ar putea profita dintr-o astfel de situatie.


Sursa foto: Rainer Lesniewski / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri