4 / 6

Riscul unui conflict in spatiul cibernetic

Fenomenul spionajului cibernetic va capata o amploare tot mai ridicata in urmatorii ani. Astfel, un aspect terifiant cu privire la un potential conflict global este dat de dimensiunea si varietatea de tehnici sofisticate si periculoase de razboi existente acum in comparatie cu ceea ce ne gandim a fi un razboi conventional. Ca urmare, razboiul global s-ar desfasura pe domenii care nu figureaza in conflictele anterioare, precum spatiul virtual / cibernetic.


Statele Unite, Rusia si China nu sunt, in prezent, in "razboi" în spatiul cibernetic, in pofida asa-zisului succes al Rusiei de a interveni in alegerile prezidentiale din SUA sau a eforturilor in curs de desfasurare ale Chinei de a fura proprietate intelectuala si tehnologie de la companiile americane. Cu toate acestea, Statele Unite ar putea simti, la un moment dat, o nevoie tot mai mare de a raspunde la ceea ce se poate considera drept provocari cibernetice rusesti si chineze, cu scopul de a descuraja alte atacuri.


Foarte multi sateliti militari se afla pe orbita Terrei, iar o mare parte dintre comunicatiile NATO au loc prin intermediul satelitilor comerciali. Astfel, acesti sateliti devin automat o tinta a unui atac cibernetic, precum alte puncte strategice asa cum sunt bazele navale sau aeroporturile. In cazul in care China, Rusia sau alti actori globali vor ajunge sa creada ca pot ataca Statele Unite fara teama unui raspuns militar s-ar putea crea o spirala conflictuala.


Asadar, un eventual conflict global ar putea fi si consecinta indirecta a unei cresteri considerabile de furturi si atacuri cibernetice. De exemplu, Rusia a utilizat atacurile cibernetice pentru a deteriora comunicatiile in conflictul cu Ucraina. Cu ani in urma si Statele Unite au folosit o arma digitala, denumita Stuxnet, pentru a distruge instalatile de cercetare nucleara iraniene.


Sursa foto: BeeBright / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri