2 / 5

Seful JPMorgan pare sa continue opera fondatorului bancii

Prin achizitia bancii Washington Mutual (WaMu), directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon (foto), incepe sa semene tot mai mult cu fondatorul bancii, John Pierpont Morgan, care a organizat o salvare a sistemului bancar in 1907, comenteaza Reuters.

Morgan, care a infiintat banca in 1871, a organizat o salvare a sistemului bancar in Panica din 1907. O suta de ani mai tarziu, Dimon cumpara banci falite, in mijlocul haosului financiar.

Paralela este departe de a fi perfecta, atrage atentia Reuters. Salvarile lui Dimon sunt, in primul rand si mai ales, menite sa fie afaceri bune pentru actionari, nu neaparat eforturi nobile pentru stabilizarea sistemului financiar.

Intr-o perioada in care institutiile financiare cad una dupa alta, insa, JPMorgan a lui Dimon, acum a doua banca americana dupa active, pare la fel de puternica pe cat a fost pe vremea lui John Pierpont Morgan.

JPMorgan a achizitionat, in mai, banca Bear Stearns Cos, printr-o vanzare de urgenta finantata guvernamental si a acceptat, vineri, sa cumpere activele Washington Mutual, cea mai mare banca americana de economii si imprumuturi, dupa ce guvernul a preluat controlul acesteia.

Dimon, in varsta de 52 de ani, a fost un fel de 'copil de aur' al Wall Street-ului, inca din vremea in care era protejatul lui Sanford "Sandy" Weill, la compania ce urma sa devina Citigroup Inc, cea mai mare banca comerciala ce concureaza JPMorgan la New York.

Mai multe carti despre Jamie Dimon sunt in lucru, pe masura ce declaratiile sale de pe Wall Street, defectele Wall Street si economia Statelor Unite devin mai influente. Argumentul este, partial, dat de faptul ca JPMorgan a evitat multe din turbulentele care i-au afectat grav pe concurentii sai si care a lasat Bear Stearns falita, Lehman Brothers in faliment, iar pe Merrill Lynch, vanduta catre Bank of America.

"Cred ca Jamie si-a castigat dreptul, prin ceea ce face, de a deveni o persoana pe care oamenii ar trebui sa o asculte", a spus Weill, fostul directoru executiv si presedinte al Citigroup, intr-un interviu acordat Reuters in iulie.

Robert Bruner, autor al "Panicii din 1907" ("The Panic of 1907") si decan al Darden Business School, a Universitatii din Virginia, declarase, in iulie, ca observa o serie de asemanari intre felul in care John Pierpont Morgan a gestionat criza din 1907 si achizitia Bear Stearns, de catre Jamie Dimon.

Dupa ce a plecat de la Citigroup, Dimon a devenit director executiv al Bank One Corp din Chicago, unde a diminuat costurile si a imbunatatit operatiunile. În 2004, a organizat preluarea bancii, pentru 58 miliarde dolari, de catre JPMorgan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri