2 / 12

China a ajuns la un nivel critic al somajului

Cresterea economica a tarii a scazut la un minim al ultimilor cinci ani, de 9,74%, dupa ce exporturile s-au redus din cauza cererii globale in scadere. Aceasta micsorare a exporturilor a dus la concedieri masive si la o crestere a ratei de somaj de 4%.

"In prezent, situatia este critica si ar putea fi in continuare influentata puternic de criza economica internationala", a declarat ministrul securitatii sociale si resurselor umane, Yin Weimin, citat de presa internationala. El se astepta ca pana la sfarsitul anului rata somajului sa ajunga la 4,5%.

Guvernul chinez a aprobat un pachet de stimulare al economiei de 4.000 miliarde yuani (586 milliarde de dolari) pentru a ajuta industria constructilor, sistemul sanitar si infrastructura, pachet ce include si reduceri ale taxelor de export.

Prin acest pachet de stimulare se va incerca si restabilirea pietei de capital, Bursa de Valori din Shanghai pierzand de la inceputul anului circa 65%.

Miercuri, banca centrala a statului a efectuat cea mai mare reducere a dobanzii-cheie din ultimii 11 ani, dobanda de referinta pentru imprumuturile pe un an fiind redusa cu 1,08% la 5,58%, iar dobanda la depozite au fost coborate pana la 2,52%. Inflatia a ajuns in China la 6,43%.

Actiunile sunt orientate catre "asigurarea de lichiditati suficiente pentru sistemul bancar si promovarea cresterii stabile a imprumuturilor, astfel incat politica monetara sa joace un rol activ in sprijinirea cresterii economice", a anuntat banca in cadrul unui comunicat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri