3 / 12

Germania, recesiune din T3

Cea mai mare economie a Europei, Germania, a intrat in recesiune in al treilea trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) contractandu-se cu 0,5%, la 1,85%. Oficialii statului se asteapta ca, nici in 2009, economia nu va cunoaste o crestere.

Indicele increderii consumatorului a ajuns acum pe teritoriu negativ, la -53,5%, dupa o scadere permanenta din vara anului trecut. Guvernul german spera ca planul de salvare de 642 miliarde de dolari sa sprijine sistemul bancar al natiunii, rata dobanzii de referinta ajungand la 3,25%, in timp ce inflatia se afla in jurul valorii de 3%.

"Am stabilizat pietele financiare printr-o serie de masuri pentru banci, dar trebuie reconstruita increderea si piata interbancara trebuie sa redevina functionala in Germania", declara de curand, potrivit NewsIn, cancelarul Angela Merkel (foto).

Merkel a facut apel catre companiile germane "sa nu concedieze personal", in pofida recesiunii, rata de somaj ajungand la 7,43%, si, daca va fi posibil sa "califice" angajatii pentru a pregati o noua perioada de crestere economica.

Scaderea cererii globale de automobile a atins si Germania, insa ministrul de Finanate, Peer Steinbruck, a exclus ideea ajutorarii industriei auto locale.

“Statul nu poate compensa scaderea puterii de cumparare a cetatenilor si nu este responsabil pentru greselile comise de fabricanti”, sustine Steinbruck.

Producatorul auto german Opel anunta in octombrie ca va inchide productia la doua fabrici din Germania, unde lucreaza peste 6.500 de angajati, dar si una din Spania si doua santiere din Marea Britanie, pentru a reduce productia in Europa cu aproximativ 40.000 de vehicule.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri