Care sunt cele mai importante probleme ale pietei de capital?
Tudorescu: Interesul investitional a intrat intr-o stare latenta
Este piata romaneasca pregatita de maturizare?
Voicu: Obiectivul principal al BVB ar trebui sa fie pozitia de lider regional
2 / 5

Tudorescu: Interesul investitional a intrat intr-o stare latenta

Directorul primului fond de investitii axat numai pe administrarea portofoliilor individuale remarca o inclinatie aproape automata de a nu se lista emitenti sau de a amana IPO-urile.

“In cazul Fondului Proprietatea se invoca argumentul momentului nepotrivit si al preturilor scazute in aceasta perioada, iar in cazul listarii BCR ideea amanarii cu inca 1 sau 2 ani a fost imbratisata imediat”, afirma el.

In plus, Cristi Tudorescu (foto) a constatat ca daca cineva vorbeste acum de a face o oferta publica sau de a lansa un produs nou, este privit cel putin cu rezerva.

Pe de alta parte, tarile vecine au aratat ca exista inca interes pentru produse noi: Polonia a avut IPO-uri de peste 100 milioane de euro in al doilea trimestru din 2009.

“Practic, interesul investitional exista, insa acum este intr-o stare latenta si trebuie create modalitati ca acesta sa se concretizeze: road-show-uri impreuna cu emitentii si societatile de brokeraj, evenimente de informare si educare a publicului, toate acestea venind atat dinspre institutiile pietei, cat si dinspre intermediarii de instrumente financiare”, sustine Tudorescu.

O alta problema, semnalata de Eugen Voicu, este comunicarea la nivelul Bursei, care pana acum a fost prea redusa pentru nevoie pietei.

“Un efort constant in acest sens ar ajuta in procesul de promovare si de creare a unui sentiment de incredere in Bursa atat din partea investitorilor, cat si a emitentilor”, considera managerul.

El crede ca Bursa ar trebui sa foloseasca increderea astfel castigata pentru a dezvolta sisteme alternative de tranzactionare atractive pentru investitori.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri