Care sunt cele mai importante probleme ale pietei de capital?
Tudorescu: Interesul investitional a intrat intr-o stare latenta
Este piata romaneasca pregatita de maturizare?
Voicu: Obiectivul principal al BVB ar trebui sa fie pozitia de lider regional
4 / 5

Voicu: Obiectivul principal al BVB ar trebui sa fie pozitia de lider regional

In regiune, pietele arata diferit, fiind destul de eterogene si caracteristici. De exemplu, in Cehia, un singur emitent este definitoriu pentru intreaga piata.

Modelul Poloniei, care a reusit sa isi devolte bursa cu sprijinul statului si al mediului privat si cu masuri legislative si fiscale de sustinere, ar trebui urmat.

“In acest moment nu este clar daca si cand va ajunge Bursa de la Bucuresti la nivelul celorlalte piete din regiune, insa obiectivul principal al bursei romanesti ar trebui sa fie pozitia de lider regional, deoarece exista premisele pentru ca acest lucru sa se intample”, spune Eugen Voicu.

Pe de alta parte, Dolea sustine ideea unei burse regionale sau o alianta a burselor locale, ca solutie, in conditiile in care majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est sufera de probleme similare.

“Cu toate acestea, pentru o dezvoltare solida a BVB ar trebui sa existe un efort constant de atragere la cota bursei a unor jucatori de marime medie – mare din economie, cu cifre de afaceri anuale de peste 100 milioane euro. Si ma refer in special la jucatori privati, si mai putin la colosi de stat care, cu anumite exceptii, nu constientizeaza avantajele cotarii la bursa si ca atare nu reprezinta o investitie atractiva. Momentul cred ca este prielnic, caci dezvoltarea afacerilor de calitate este in acest moment incetinita de lipsa surselor de finantare, iar bursa poate constitui o sursa interesanta de atragere de capital”, explica seful Pioneer Asset Management.

Pornind de la aceasta premisa, si Cristian Tudorescu este de parere ca BVB ar putea deveni reprezentativa la nivelul Europei de Sud-Est, daca isi asuma acest rol strategic, asa cum este Bursa din Varsovia pentru Europa Centrala si de Est.

“Cert este ca unele societati de brokeraj merg deja dincolo de limitele pietei locale, oferind clientilor produse de peste granita, astfel incat procesul de regionalizare se intampla mai devreme sau mai tarziu, independent de strategia BVB”, sustine el.

Astfel, o eventuala integrare a catorva piete din ergiune si-ar putea gasi un corespondent la nivelul cererii in urmatorii 2-3 ani.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri