Care sunt cele mai importante probleme ale pietei de capital?
Tudorescu: Interesul investitional a intrat intr-o stare latenta
Este piata romaneasca pregatita de maturizare?
Voicu: Obiectivul principal al BVB ar trebui sa fie pozitia de lider regional
3 / 5

Este piata romaneasca pregatita de maturizare?

Florin Dolea crede ca problema de imagine a pietei trebuie construita treptat, pe masura ce se dezvolta si piata.

“Cand nu avem decat doi emitenti cu o capitalizare de peste 500 milioane de euro, iar lichiditatea zilnica a ajuns la nivele ridicole, nicio campanie de imagine nu poate ajuta prea mult”, explica managerul Pioneer.

El considera ca suntem pregatiti de maturizare, activele fondurilor vor creste constant, dar nu vor avea in ce investi, in curand.

“Mai mult, in ciuda crizei, economiile populatiei cresc, ca si activele fondurilor de investitii. Si toate acestea in conditiile in care oportunitatile de investitii pe BVB sunt aproape neschimbate de ani de zile”, a mai spus Dolea.

Pe de alta parte, Eugen Vociu spune ca toti actorii trebuie sa fie realisti in acest proces de maturizare.

“Investitorii sunt mereu in avangarda cererii de instrumente complexe, insa, in acelasi timp nu trebuie sa ne raportam la piete aflate intr-un stadiu de dezvoltare atins dupa decenii de evolutie, ci trebuie sa fim realisti si sa incercam sa adaptam cat mai repede inovatiile pezente pe pietele mature, fara sa incercam sa reinventam roata”, a declarat el.

Piata bursiera tine pulsul vietii economice generale. Daca mediul economic este bun, atunci sunt create premisele ca bursa sa se dezvolte intr-un ritm alert.

“In acelasi timp este nevoie ca factorii politici sa inteleaga necesitatea dezvoltarii pietei de capital si sa o sustina prin masuri concrete. Nu in ultimul rand, este nevoie ca mediul economic romanesc sa genereze o masa critica de investitori institutionali care sa fie activi si sa ofere adancime pietei bursiere”, a mai spus seful Aviva Investors.

In procesul de maturizare, ar trebui sa participe toti actorii pietei: institutii, societati de brokeraj, societati de administrare a investitiilor, fonduri de investitii si de pensii, investitori, si depinde de toti cu ce viteza se merge.

“Faptul ca in ultimele luni avem o lichiditate crescuta pe produse derivate la BVB ca urmare a aparitiei unui market-maker, faptul ca s-a lansat un nou fond de investitii pe piata, precum si alte elemente aparent marunte, reprezinta pasi inainte catre diversificarea instrumentelor si maturizarea pietei, chiar daca ritmul poate este sub ceea ce ar fi de dorit”, afirma Cristian Tudorescu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri