Care sunt principalele probleme ale brokerilor?
Are bursa probleme institutionale?
Piata este afectata de lipsa unei strategii concrete de dezvoltare
O bursa matura: Scenariu optimist sau visul etern al brokerilor?
2 / 5

Are bursa probleme institutionale?

In ultimul an, executivul Bursei si-a schimbat conducerea, dupa demisia lui Stere Farmache in decembrie, alegerea Ancai Dumitru ca director interimar si, de curand, pe o perioada nedeterminata, si inlocuirea dupa pensionarea Petrei Alexandru cu Alin Barbu, al doilea conducator al bursei.

Schimbarile s-au facut fara valva, iar Ghergus confirma faptul ca Bursa nu are mari probleme institutionale si oricum ele nu ar afecta major piata, fiind in afara ariei de interes public.

“Avem un consiliu al bursei care putea sa accelereze planurile de dezvoltare ale pietei, dar si mebrii lui au fost luati de valul cresterilor din anii 2006-2007, perioada in care niciunul dintre brokeri nu simtea foarte mari nevoi”, a declarat directorul Confident Invest.

Insa, o critica pe care el o aduce conducerii Bursei este legata de intarzierea crearii unei zone de reglementare sub nivelul de piata nereglementata.

“Era esential sa se puna la dispozitia nou venitilor la bursa un segment de piata de tip Sistem Alternativ de Tranzactionare (MTF), care sa contina reguli mai putin stricte pentru emitenti si care sa ii obisnuiasca cu liberul transfer al actiunilor si cu principiile guvernantei corporative la nivel de optiune, fara temerile naturale ale acestora privitoare la 'captivitatea' unei piete reglementate, CNVM sau penalitatile Ofertei Publice Obligatorii”, explica el.

Cu alte cuvinte, ceea ce abunda pe pietele mari ale lumii, celebrele ''start-up'' - uri, lipseste cu desavarsire la noi.

“Majoritatea new-entry-urilor de la BVB au fost societati venite de pe piata RASDAQ, adica tot de pe Bursa, sau cele listate din mila Statului”.

In ce priveste relatia investitorilor cu bursa, ea nu trebuie sa fie una directa. BVB le pune la dispozitie toate datele necesare, prin intermediul operatorilor.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri