Care sunt principalele probleme ale brokerilor?
Are bursa probleme institutionale?
Piata este afectata de lipsa unei strategii concrete de dezvoltare
O bursa matura: Scenariu optimist sau visul etern al brokerilor?
4 / 5

O bursa matura: Scenariu optimist sau visul etern al brokerilor?

Bursa mai are multi pasi de facut pana la maturizarea deplina, dar sunt actorii pietei pregatiti pentru acest lucru?

Directorul Confident este convins ca bursa si brokerii sunt pregatiti, dar invoca alte probleme mari, de natura sociala, precum lipsa culturii investitionale a romanilor, lipsa inclinatiei catre economisire si atractia ''miracolelor'' pietei imobiliare.

“Aceste caracteristici sunt, fara indoiala, cele mai mari probleme ale pietei de capital romanesti, alaturi de lipsa interesului acordat de institutiile de stat”, considera el.

Solutia se intervede, deocamdata, ca un scenariu optimist, in care CNVM ajuta la dezvoltarea pietei, BNR intelege rolul bursei in piata financiara si statul roman sustine cu masuri fiscale intelepte.

“Cum ar fi sa ne imaginam un scenariu in care CNVM sa conlucreze la dezvoltarea pietei si nu doar la reglementare, supraveghere si protectia investitorilor, si BNR sa inteleaga ca o piata de capital puternica ar putea sparge monopolul bancar asupra pietei financiare si i-ar ajuta sa ajusteze mai simplu dezechilibrele din piata monetara. Si mai ales statul roaman, care ar putea sa inteleaga ca pentru o mica facilitate fiscala acordata emitentlor listati pe o piata reglementata, ar putea diminua controlul si ar creste gradul de transparenta a acestor emitenti, prin simpla respectare de catre acestia a regulilor de guvernanta corporativa?”, se intreaba Ghergus.

Dar tot el admite ca acestea sunt marile vise eterne ale brokerilor din Romania, mai ales dupa cosmarul ultimilor doi ani.

“Incertitudinea materializarii lor ma duce cu gandul la faptul ca ne-ar costa inzecit mai mult consultantii si firmele de lobby ca arme pentru schimbarea mentalitatilor, decat medicamentele si psihologii pentru atenuarea a ceea ce ne va mai rezerva inca viitorul”, conchide Nicolae Ghergus.

Vezi toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri