Legislatia este satisfacatoare, operativitatea lasa de dorit
Pasol: Avem de recuperat un decalaj fata de tarile dezvoltate, inclusiv legislativ
Brendea: Ar trebui lucrat pe o mai buna pragmatica
“Progresul pietei de capital depinde de noi toti”
2 / 5

Pasol: Avem de recuperat un decalaj fata de tarile dezvoltate, inclusiv legislativ

Desi nu trebuie omisa, legislatia nu mai este una din principalele probleme ale pietei de capital.

Razvan Pasol spune ca ar vrea sa fie rezolvata cat mai repede problema structurii emitentilor listati, pentru ca imbogatirea ei din toate punctele de vedere (sectoare si dimensiune a emitentilor, tipuri de produse, etc) ar genera lichiditate mai mare pe piata si ar duce la dezvoltarea ei.

“Exista zone in care, punctual, asteptam schimbari legislative. Spre exemplu, cred ca putem acorda operatorilor bursieri straini posibilitatea achizitionarii unui procent mai mare de 5% din capitalul social al unui operator de bursa local. Mai sunt si alte elemente punctuale, si nu as vrea sa dau impresia ca lista de mai sus este una completa, insa, in general nu este vorba de probleme de viata si de moarte”, sustine el.

Din punct de vedere operational, Pasol spune ca ar analiza regulamentele aplicabile companiilor de brokeraj (in principal Regulamentul 32/2006) si ar incerca sa reduca in mod semnificativ birocratia.

“Intr-o economie moderna (si, cu atat mai mult intr-un domeniu dinamic precum piata de capital) trebuie sa ne bazam din ce in ce mai mult pe sisteme electronice si pe operatiuni mai rapide si mai eficiente. S-au facut pasi in directia aceasta, dar procesul trebuie continuat”, explica el.

In plus, ca pasionat de produse si sisteme noi, Pasol spune ca si-ar dori sa vada reglementate mai multe tipuri de fonduri de investitii in Romania, inclusiv fonduri imobiliare.

“De asemenea, mi-as dori o finalizare mai rapida a cadrului legislativ necesar introducerii tranzactiilor de vanzare in absenta”, spune managerul.

In trecut, prevederile legislative erau mult mai complicate, birocratice, limitate si ineficiente decat in prezent.

Practic, actele normative care au precedat Legea 297/2004 privind piata de capital, Regulamentul 32/2006 privind serviciile de investitii financiare, Regulamentul 1/2006 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare si Regulamentul 15/2004 privind fondurile de investitii au avut prevederi care au complicat foarte mult activitatea si au franat dezvoltarea.

Reglementarile actuale, desi nu sunt perfecte, reprezinta un pas important inainte, spune Pasol.

De asemenea, astazi exista multe regulamente sau instructiuni CNVM care se ocupa de operatiuni care in trecut nu erau reglementate sau posibile (de exemplu, tranzactionarea actiunilor prin internet).

“In definitiv, evolutia este una fireasca. Pe piata de capital din Romania avem de recuperat un decalaj important fata de pietele din tarile dezvoltate, inclusiv la nivel legislativ”, a conchis seful Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri