Cum arata bursele vecine
Care sunt principalele probleme ale BVB?
“Mai este o cale lunga pana la maturizarea pietei”
3 / 4

“Mai este o cale lunga pana la maturizarea pietei”

In afara de aceste notiuni palpabile de care are nevoie bursa romaneasca in procesul de maturizare, este importanta si constientiarea rolului si a modului de functionare.

Practic, Bursa de Valori Bucuresti este parte a unui tot unitar, format din traderi, intermediari, CNVM, Asociatia Brokerilor si investitori. Este esential ca fiecare componenta sa functioneze cat mai bine.

“Intermediarii sunt prea multi pentru o piata asa de mica. O scadere a numarului lor prin fuziuni ar insemna o capitalizare mai mare si un numar mai mic de societati de servicii de investitii financiare, care ar ramane cu oamenii cei mai bine pregatiti”, sustine Ovidiu Fer.

In plus, maturizarea bursei ar insemna trecerea ei de la stadiul de bursa de cupoane (cuponari) la o bursa pentru investitorii mari, pe termen lung, care sa ofere stabilitate si volume mai mari.

Toti actorii pietei isi doresc o piata mare, cu emitenti de calibru, toate instrumentele din lume si o legislatie pe placul tuturor. Suntem, insa, pregatiti pentru maturizare?

“Din pacate, cred ca suntem mai mult reactivi la ce se intampla decat proactivi la ce urmeaza. Maturizarea inseamna investitii insa: analisti capabili sa inteleaga companiile din perspectiva regionala sau chiar globala, brokeri capabili sa explice oricarui investitor diferentele dintre companiile listate in Romania si cele din Europa, companii listate extreme de transparente si de deschise tuturora. Cred ca mai este cale lunga pana la o asemenea maturizare si profesionalizare a pietei”, conchide Fer.

Citeste toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri