Problemele semnalate de cititori
Solutii ale cititorilor
Experiente personale
3 / 4

Experiente personale

Pe langa sugestii si opinii, cititorii campaniei Wall-Street au impartasit si experiente personale in piata de capital.

Constantin spune ca a primit multe invitatii de a intra pe Bursa, dar a preferat sa nu fie speculator.

“In opinia mea, este mult prea pretentios sa numesti speculatorii, investitori. Investitorii adevarati sunt o categorie selecta de oameni pe care Romania nu stiu daca ii va avea in urmatorii 30 de ani”, spune el.

Cititorul povesteste o experienta personala cu o firma autohtona de brokeraj, care a insistat sa il atraga ca si client.

”In urma insistentelor m-am dus la o firma unde am discutat cu un baietel de 20-22 de ani care incerca din rasputeri sa ma convinga sa fac parte din portofoliul lui de clienti. L-am ascultat cu atentie si l-am intrebat,in final, un singur lucru esential in viziunea mea: Poti sa-mi dai din tot portofoliul tau de clienti doar 5 nume si numere de telefon sa-i pot contacta si sa-i intreb cat de multumiti sunt de serviciile tale ca broker si de serviciile companiei pe care o reprezinti? Circa 5-10 secunde s-a lasat tacere. Apoi si-a revenit si a inceput sa invoce clauzele de confidentialitate din contract, acordul sefilor si altele. I-am spus sa ceara acordul si sa-mi prezinte ceea ce i-am cerut. Dupa 2 saptamani ma suna sa-mi spuna ca nu poate sa faca ceea ce i-am cerut insa sa am incredere si sa vin cu banii sa nu pierd "oportunitatea" oferita de el , pe care am refuzat-o insa”, povesteste Constantin.

Mircea, spune ca a decis sa se fereasca de bursa. Dupa ce a avut cateva incercari directe care s-au terminat nefericit, a apelat la fonduri de investitii, in speranta ca va intalni oameni mai avizati.

”Am investit deci cite 50 000 Ron in trei fonduri de investitii si am pierdut la toate intre 20% si 55% dupa o asteptare de circa 3 ani. La primele doua pe care le-am lichidat la inceputul anului 2008 criza nu este o scuza. In schimb, indiferent de rezultate societatea de administrare isi trage comisionul calculat probabil in procente la valoarea initiala a fondului. Astfel am decis sa ma ocup personal de investitii directe pe care sa le pot controla direct si sa evit cat pot Bursa. In concluzie, consider ca economia Romaniei nu poate sustine o bursa adevarata si cea care exista este un fel de balon de sapun”, explica el.

Un alt cititor, V., activ timp de patru ani pe piata romaneasca, spune ca este nevoie, in primul rand, de o mai buna informare si de promovare in mediul online.

“Eu lucrez de 4 ani in acest domeniu si am pornit ca autodidact. Ce am observat este ca foarte putine firme pun accent pe marketingul online. Probabil aceasta criza o sa ii oblige pe multi sa inteleaga ce mare avantaj si potential se gaseste pe internet. As vrea sa vad bannere si site-uri gen comunitati de business pe acest profil. Sunt multe de spus dar si mai multe de facut”, explica V.

Stelian spune ca a investit la Bursa si in 6 fonduri mutuale si a pierdut banii. In plus el cunoaste si alti oameni care au avut pierderi foarte mari din cauza brokerilor.

“Tin sa precizez ca am intalnit persoane inclusiv din Bucuresti care nu au nici cea mai vaga idee despre ce se intampla la BVB si sa nu mai spun ca pentru multi dintre ei Rasdaq sau Sibex "erau limbi straine". Multi dintre cei care nu cunosc acest mecanism il confunda cu o loteria si sunt de parere ca cei care detin putere financiara mare pot manipula din umbra BVB, dupa bunul lor plac”, spune el.

Din punctul sau de vedere, o mare problema este lipsa de transparenta a acestei institutii si poate unul din cei mai importanti factori este lipsa personalului specializat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri