3 / 8

Fiscul pune bete in roate antreprenorilor corecti in cazul vanzarii SRL-urilor

O alta masura de combatere a evaziunii fiscale vizeaza transferul partilor sociale in cazul societatilor cu raspundere limitata (SRL). Statul a impus prin lege o perioada de opozitie de 30 de zile pentru ca Fiscul sa poata sa se opuna in cazul vanzarii firmelor cu datorii.

Legea introdusa la 1 iulie 2010 prevede faptul ca nu poti sa instrainezi partile sociala ale unui SRL decat dupa ce publici hotararea in Monitorul Oficial si astepti sa treaca perioada de 30 de zile.

Problema este ca legea permite oricarui creditor sa se opuna, ceea ce inseamna ca un antreprenor corect poate fi blocat in instanta prin rea vointa. In schimb, un evazionist nu ar fi incurcat pentru ca are la dispozitie cel putin doua mijloace prin care sa poata vinde firma.

Fie majoreaza capitalul social cu o suma derizorie si aduce ca asociat un tert si apoi poate sa o vanda acestuia, pentru ca legea nu interzice decat vanzarea catre terti. De asemenea, un evazionist poate sa transforme SRL-ul in SA si rezolva din nou problema, intrucat perioada de opozitie se aplica decatin cazul societatilor cu raspundere limitata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri