4 / 8

Probleme cu cadastrul

O alta mare problema este lipsa formalitatilor de cadastru si intabulare in cea mai mare parte a tarii precum si „ritmul extrem de anevoios cu care se realizeaza aceste proceduri necesare in vederea tranzactionarii”, spune Ioana Motofei.

Astfel de probleme pot avea consecinte importante in procesul de autorizare.

In cazul proiectelor complexe de dezvoltare imobiliara, o potentiala disputa cu proprietarii vecini pe chestiuni de granituire a terenurilor, urmare a aplicarii defectuoase a normelor cadastrale, va putea afecta semnificativ procedura de autorizare si calendarul lucrarilor, a adaugat Dragos Apostol de la Tuca zbarcea si Asociatii.

Terenurile agricole au probleme in special ca urmare a lipsei cadastrului general, in timp ce parcelele intravilare sunt strict legate de reglementarea urbanistica.

„Spre exemplu lipsa cadastrului general sau a planurilor parcelare poate crea anumite probleme in tranzactiile cu terenuri agricole sau forestiere. Aceasta situatie nu se intalneste de regula la achizitia terenurilor intravilane din orasele mari unde un rol crucial il are reglementarea urbanistica a terenului si proiectele care pot fi dezvoltate in lumina parametrilor urbanistice”, mai spune Vlad Tanase senior associate in practica de real estate a NNDKP (foto).

Problema frecventa a lipsei unor coordonate cadastrale clare duce, potrivit lui Glodeanu, la din ce in ce mai multe cereri in instanta impotriva proprietarilor ce au edificat constructii pe terenurile ce se presupune a avea o locatie diferita.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri