3 / 5

Alexander Milcev, partener Ernst & Young

Nici partenerul Ernst & Young Alexander Milcev nu crede ca "o sa vedem o reducere a CAS sau TVA in 2013 si 2014".

Totusi, premisa clara pentru reducerea cotei de TVA ar fi cresterea gradului de colectare, intrucat unele surse estimeaza ca doar in jur de 60% din TVA se colecteaza efectiv in Romania, fata de alte tari unde procentajul ajunge la 80% si mai mult.

"Acest lucru presupune modernizarea sistemului de colectare al ANAF, ceea ce urmeaza sa se implementeze in urmatoarii 2-3 ani. Odata ce sistemul e mai eficient, atunci bugetul poate colecta aceeasi bani (sau mai multi) cu o cota de impozitare mai redusa", explica Milcev.

Mai exista si alternativa cresterii economice accelerate, care sa aduca mai multi bani la buget chiar si cu sistemul actual de taxe, insa, potrivit lui Milcev, in conjunctura economica internationala nu este ceva pe ce putem conta pe termen scurt sau chiar mediu.

De asemenea, el crede ca performanta economiei locale este influentata mult mai mult de factorii internationali, decat de sistemul fiscal local. "Desigur, o reducere a acestor taxe ar avea un efect positiv asupra consumului intern, dar probabil nu ar schimba dramatic ritmul cresterii economice".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri