3 / 6

Cu toate că are un nivel de trai foarte ridicat, țara e mai conservatoare decât România

Cu toate că nu există un studiu care să confime conservatorismul legat de femei, după o săptămână petrecută în unul dintre cele mai importante orașe din Elveția, m-am confruntat singură cu acest lucru. În primul rând, la restaurant bărbații au fost serviți înaintea femeilor, un lucru pe care nu l-am întâlnit până acum în România. Totodată, din experiențele cunoștințelor care locuiesc în Elveția, este social acceptabil ca femeia să fie casnică și singura sursă de venit să vină din partea bărbatului.


Mai mult de atât, femeile au primit drept la vot în Elveția abia în 1971, cu peste 40 de ani după România (dacă ne referim la alegerile locale). Cu toate acestea, abia în 1990, printr-o decizie a Curții Supreme Federale a Elveției, femeile au obținut dreptul deplin de vot în ultimul canton elvețian, Appenzell Innerrhoden.


Dacă am căuta o explicație logică pentru acest conservatorism, ne putem gândi la momentele în care s-au emancipat femeile în restul Europei, adică, pe timp de război. Elveția, fiind țara recunoscută pentru neutralitatea sa de decenii întregi, nu a avut nevoie ca femeile să practice meserii de bărbați, așa cum s-a întâmplat în țările care au participat la cele două războaie mondiale.


Sursă foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri