3 / 6

Viziunea artistului vs. comercial in arta

Tudor Plaiesu este un artist apreciat, ale carei lucrari, prin specificul lor, decoreaza peretii multor companii si hoteluri de cinci stele. Cu toate acestea, nu se simte constrans de caracterul comercial in procesul sau de creatie.

Este de parere ca latura comerciala nu inseamna degradarea artei, atat timp cat comanditarul intelege ca artistul este un specialist caruia trebuie sa i se acorde increderea meritata. De asemenea, considera ca lucrurile proaste, de calitate indoielnica, apar atunci cand clientul isi impune ideile ambigue, iar artistul nu are suficienta demnitate pentru a-si sustine produsul sau pentru a refuza sa lucreze astfel. Nu desconsidera insa importanta promovarii in acest domeniu, care poate duce la succesul sau insuccesul unei comenzi.

"Din fericire, am avut norocul sa lucrez pentru clienti speciali, care mi-au lasat mana libera si rezultatele s-au vazut. La un moment dat am avut o comanda cu totul speciala, a trebuit sa pictez un avion in marime naturala si care urma sa adoposteasca un restaurant. De asemenea, in Franta, unde am lucrat in urma cu cativa ani la decorarea unui castel, am realizat mai multe picturi in ulei de dimensiuni mari, de factura clasica, intr-o veche tehnica de pictura, dar si pictura in trompe l’oeil, si fresca”, adauga Tudor Plaiesu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri