3 / 4

Experienta clientilor: Credit in euro, depozit in lei

“Creditul in euro este mai atractiv, mai ales cel ipotecar. Plus ca, in urmatorii 30 de ani cat platesc creditul, am speranta ca vom adopta si noi euro”, povesteste un client care a contractat la finalul anului trecut un imprumut ipotecar in euro prin programul Prima Casa.

In ceea ce priveste riscul de curs de schimb, clientul care a povestit pentru Wall-Street.ro cum a decis sa se imprumute in euro, afirma ca recunoaste riscul, dar crede ca nu este extrem. “Sunt de acord ca salariul meu este in lei, cel putin astazi, dar nu cred ca mi se poate dubla rata ca urmare a fluctuatiei de curs”, explica noul client al unei banci mari din Romania.

In plus, bancherii nici nu promoveaza creditele in lei, desi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, asa ii sfatuieste.

“Ofertele bancilor nu incurajeaza clientii sa se imprumute in lei. Mai mult, din sapte sucursale in care am intrat pentru a analiza oferta pentru Prima Casa, nimeni nu m-a intrebat daca iau in calcul un imprumut in lei”, afirma clientul.

Un alt client care a decis sa ne povesteasca experienta sa cu banca, si-a deschis initial un cont de economii in lei, la o banca ce nu solicita comision de administrare pentru cont, in care depunea lunar intre 100 de lei si 500 de lei.

“Treptat, cu depuneri de la 100 la 500 de lei am reusit sa ajung sa am peste 10.000 de lei, iar atunci am decis sa deschid un depozite la termen de sase luni in lei. Am ales sa economisesc in lei pentru ca este mai comod, am salariul in lei, iar tranzactia de schimb valutar costa destul de mult. In plus, aveam incredere ca rata de schimb valutar nu va fluctua foarte mult”, povesteste clientul care economiseste.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri