2 / 4

Credit auto

Creditul auto reprezinta o alternativa pentru persoanele care doresc sa achizitioneze un autoturism, dar prefera sa nu apeleze la leasing sau nu pot. Reprezentantii FinZoom.ro au precizat pentru Wall-Street.ro care sunt avantajele si dezavantajele creditului auto.

Avantaje:
-Costuri de finantare mai reduse decat in cazul creditului de consum (si comparabile cu cele pentru leasing);
-Solicitantul creditului este posesorul masinii;
-Asigurarile sunt incheiate pe numele solicitantului (persoana fizica).

Dezavantaje:
-Este necesar un avans (care incepe de la 10%).

O persoana care vrea sa achizitioneze un Logan ce costa 8.000 de euro si dispune doar de 2.000 de euro poate apela la un credit auto pentru a obtine suma de 6.000 de euro.

Cea mai buna oferta pentru un credit auto de 6.000 de euro pe o perioada de 5 ani este la Banca Transilvania, caz in care Dobanda Anuala Efectiva (DAE) platita de client este de 9,63%. Clientul ar avea de achitat o rata lunara de circa 125 de euro si, in final, ar rambursa 7.513 de euro pentru un credit de 6.000 de euro, potrivit unei analize realizate de FinZoom.

Cineva care doreste sa achizitioneze o masina mai scumpa, un VW Golf, ar avea nevoie de un credit de 11.250 de euro, in conditiile in care presupunem ca are deja un avans de 3.750 de euro pentru a asigura comparabilitatea ofertelor, iar pretul autoturismului este de 15.000 de euro.

Cea mai buna oferta din piata bancara pentru un credit auto de 11.250 de euro pe o perioada de 7 ani este tot de la Banca Transilvania, caz in care Dobanda Anuala Efectiva (DAE) platita de client este de 9,63%. Clientul ar avea de platit o rata lunara de circa 182 de euro si, in final, ar rambursa 15.314 de euro pentru un credit de 11.250 de euro.

In ceea ce priveste documentatia necesara, toate tipurile de finantare solicita, pe langa formularele tipizate care trebuiesc completate (ex. acord consultate baze de date BC/CRB), documente care sa ateste identitatea solicitantului si veniturile (inclusiv ale codebitorilor, acolo unde este cazul). In plus pentru leasing si credit auto sunt necesare documentele masinii, a explicat Ruxandra Andrei.

De asemenea, in timp ce finatarea de tip leasing este oferita preponderant in euro, acest lucru prezentand dezavantajul faptului ca posesorul va trebui sa suporte fluctuatiile cursului de schimb, creditele auto cat si cele de nevoi personale sunt oferite atat in valuta cat si in lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri