3 / 4

Cum se formeaza dobanda la credite

Bancile asigura, in mod traditional, intermedierea financiara. Simplificat, institutiile de credit ar trebui sa atraga depozite de la populatie si companii si sa acorde credite catre clienti. Astfel, costul resurselor financiare ar trebui sa fie reprezentant de costul depozitelor.

Bancile din Romania se finanteaza diferit, sustine Gabriel Cretu, directorul de retea si vanzari in cadrul OTP Bank Romania. Motivul pentru care bancile trebuie sa se finanteze diferit este dat de gapul de maturitati, maturitatile depozitelor fiind mult mai reduse decat cele aferente creditelor. Mai clar, depozitele se realizeaza pe 1, 2 ani, in timp ce creditele se acorda pe perioade de pana la 30 ani. Prin urmare, bancile se finanteaza de pe piata, obtinand resurse in lei sau valuta.

Cretu a explicat ca daca analizam cum se formeaza dobanda la creditele in euro este important sa ne uitam la toate componentele dobanzii.

"Nicio banca din Romania nu se imprumuta la Euribor, aceasta este o rata la care noi nu avem acces. La rata Euribor se adauga prima de risc a tarii. Dupa aceasta trebuie sa luam in calcul si costul RMO. Daca mai luam in calcul si costurile administrative si o marja de profit, ajungem la concluzia ca un pret corect pentru creditele in euro este undeva la 6,5%", a declarat Gabriel Cretu.

In ceea ce priveste dobanda platita pentru imprumuturile de la banci, creditele in euro au ramas si in prima parte a acestui an mai avantajoase decat cele in moneda nationala, desi clientii trebuie sa isi asume riscul valutar.

Clientii care decid sa se imprumute in euro accepta riscul valutar pe care il au de gestionat, insa considera, de cele mai multe ori, ca este un risc gestionabil, in conditiile in care Banca Nationala mentine cursul stabili, iar in ultima perioada leul s-a apreciat fata de moneda europeana.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri