3 / 5

Cont de economii sau depozit la termen?

Conturile de economii au reprezentat o alternativa mai profitabila fata de depozitele la termen in 2008-2009, cand dobanda aferenta acestora era neimpozabila. In prezent, toate produsele de economisire se supun prevederilor Codului Fiscal, conform caruia veniturile din dobanzi se impun cu cota de 16%.

"Conform ofertei BCR, cele mai mari dobanzi corespund depozitelor la termen, aceasta categorie de produse fiind si cea preferata de catre clientii nostri. Ca si diferente fata de depozitele la termen, conturile de economii au dobanda variabila, nu au maturitate contractuala, se pot retrage bani oricand cu conditia mentinerii soldului minim, iar dobanda este bonificata numai daca se mentine soldul minim de 500 lei/ 250 euro/ 250 dolari timp de o luna, pentru conturile de economii in lei sau timp de 3 luni pentru cele in valuta", a declarat Alexandra Popescu.

Ea a explicat ca BCR ofera studentilor Pachetul Campus, un pachet gratuit ce contine accesul la serviciile bancare prin cont curent, card si canale alternative (internet banking si phone banking), cu premii centrate pe nevoile de a calatori si socializa (excursii la munte cu prietenii, excursii in Europa, Ipads, smartphones).

Cum se acumuleaza banii?

In conturile de economii se pot depune bani oricand, astfel incat soldul contului va creste cu cat sumele depuse sunt mai mari. In plus, exista optiunea ca dobanda bonificata sa fie capitalizata in contul de economii. In cazul depozitelor la termen constituite pe 3/6/12 luni, de asemena se pot depune bani ulterior deschiderii contului de depozit, fara a astepta scadenta acestuia.

Dobanda bonificata pentru depunerile ulterioare este cea aferenta maturitatii reziduale a acestora si va fi platita la data scadentei. Daca sunt retrasi banii inainte de scadenta, pentru perioada de detinere a depozitului la termen, se va bonifica dobanda la vedere aplicata la soldul depozitului.

Toate depozitele au optiunea de prelungire automata si capitalizare a dobanzii, astfel incat soldul acestora creste cu cat perioada de detinere este mai lunga.

Potrivit reprezentantului BCR, durata medie a unui contract este 12 luni pentru depozitele la termen si de 27 de luni pentru un cont de economii, iar contractul este recomandat sa fie incheiat pe numele copilului, chiar din prima zi de viata a acestuia.

Suma depusa initial poate fi majorata, in cazul depozitelor la termen, sau si majorata si diminuata, in cazul conturilor de economii, cu conditia mentinerii soldului minim.

In cazul depozitelor la termen si a conturilor de economii, in cazul in care parintii decedeaza, Autoritatea Tutelara numeste alti reprezentati legali ai copilului, care vor avea aceleasi drepturi asupra economiilor ca si parintii. Dupa implinirea varstei de 14 ani, copilul va dobandi dreptul de a opera asupra depozitelor si conturilor de economii pentru care este titular.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri