2 / 6

De ce este mai ieftina o cladire noua?

Pe fondul crizei, cladirile recent construite au beneficiat de costuri mai mici de dezvoltare, astfel incat si chiria ceruta de dezvoltator este mai mica fata de chiria din cladirile construite in perioada de boom a pietei, afirma Maria Florea (foto), associate director in cadrul departamentului de birouri al Colliers International. “In functie de zona si de cladire, diferenta dintre chiria unui proiect nou si unul construit in urma cu cinci-sapte ani poate ajunge la 20-40%”, spune ea.

Pe de alta parte, Horia Moldovan de la The Advisers/Knight Frank afirma ca nivelul chiriei unei cladiri este dictat in primul rand de locatie, de accesibilitate si de trasportul in comun de care beneficiaza cladirea, si nu neaparat de cat de veche este proiectul, cu conditia sa fie cladiri de clasa A, cu specificatii tehnice si locatie asemanatatoare. „Spre exemplu, in Piata Victoriei chiria ceruta este cuprinsa intre 17 si 19 euro/mp, atat pentru cladirile noi, cat si pentru cele livrate acum cinci-sapte ani”, subliniaza Moldovan.

Tot din motive de costuri, dezvoltatorii si chiriasi incep sa se orienteze tot mai mult catre cladirile verzi sau catre proiectele care folosesc sisteme eficiente, spune Horia Moldovan. De aceste sisteme depind costurile cu utilitatile, adica ceea ce plateste o companie pe langa chirie.

„In ultimii doi-trei ani, tendinta generala a fost de reducere a costurilor, iar acest lucru s-a reflectat si in sistemele pe care dezvoltatorii le folosesc pentru asigurarea functionarii cladirii. In cazul unei cladiri verzi, costurile cu utilitatile scad in primul rand prin economia aplicata consumului de curent electric”, explica Horia Moldovan.

In ceea ce priveste costul platit de chirias proprietarului pentru administrarea si operarea cladirii, acesta creste de la 3,5 euro/mp pentru cladirile bune la 4-4,5 euro/mp sau chiar 5 euro/mp in cazul cladirilor noi, spune Maria Florea de la Colliers.

In costul platit pentru o cladire de birouri pe langa chirie intra si costul cu locurile de parcare. De cele mai multe ori insa, numarul loc de parcare este insuficient pentru angajatii companiilor. “Locurile de parcare in cladirile nou livrate sunt executate pentru a pune la dispozitie, la o suprafata de 60 de mp, 1 spatiu destinat parcarii, ceea ce inseamna ca oferta locurilor de parcare este mai generoasa”, afirma consultantii CBRE.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri